Vasváry-gyűjtemény
Vasváry Collection


A gyűjtemény adattárában az amerikai földrészre került magyarok százainak életét bemutató dokumentumok találhatók a 16. század végétől napjainkig, visszamenve 1583-ig, amikor az első magyar, Budai Parmenius István Amerika földjére lépett.
Megismerhető az amerikai függetlenségi harcban 1779-ben hősi halált halt Kováts Mihály, valamint a Kossuth-emigráció Amerikába kényszerült tagjainak sorsa, ottani magyar települések története. A gyűjtemény tekintélyes része foglalkozik Kossuth Lajos tengerentúli útjával (1851. december 4 -1852. július 14.), amerikai tartózkodásának állomásaival és a róla fennmaradt emlékekkel.
Vasváry Ödön fő műve a Lincoln’s Hungarian Heroes (Lincoln magyar hősei). A kötet az amerikai polgárháborúban részt vett több mint száz magyar életrajzát közli angol és magyar nyelven. E munkája során iratok, képek gyűltek össze olyan egykori 1848-49-es szabadságharcosokról, akik később Lincoln hadseregében szolgáltak. Közöttük van a szegedi születésű Stahel-Számvald Gyula tábornok is, aki megkapta a legmagasabb amerikai katonai kitüntetést a Congressional Medal of Honor-t.
A gyűjteményben adatok találhatók az amerikai tudományban kimagasló szerepet játszó magyar tudósokról, mint Szent-Györgyi Albert, Bay Zoltán, Kármán Tódor, Szilárd Leó, Neumann János, Teller Ede és sok más tudós munkásságával kapcsolatban, valamint az irodalom, a film-, a zene-, a színházművészet, az egyház, a politika terén működő személyekről, amerikai magyar szervezetek, intézmények tevékenységéről.

Vissza az elõzõ oldalra